pochodna
mcq8: pochodna
f(x) = 4 + x3*e1−3x2
wyszło mi f'(x) = 3x2 * e 1−3x2 + x3 * (−6xe1−3x2) i nie mam pojęcia jak dalej liczyć..
10 lut 11:05
Jerzy:
co jest w wykładniku e ?
10 lut 11:08
mcq8: 1−3x2
10 lut 11:10
Jerzy:
f'(x) = 3x2*e1−3x2 + x3*e1−3x2*(−6x)
10 lut 11:12
mcq8: i co dalej?
10 lut 11:13
Jerzy:
Możemy uprościć: = 3x2e1−3x2(1 − 2x2)
10 lut 11:15
mcq8: a jak wyznaczyć z tej pochodnej miejsca zerowe? Ponieważ w tym zadaniu konkretniej mam podac
przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne
10 lut 11:17
Jerzy:
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 lub 1 − 2x2 = 0
10 lut 11:18
mcq8: policzyłem to tak,że podzieliłem wszystko przez e1−3x2 i wyszło mi 3x2−6x4,
następnie x2(3−6x2)
czyli
x2 = 0 x = 0
−6x2 + 3 = 0
x2 = 1/2
Czy mogłem taki zabieg wykonać? z tego co widzę wychodzą takie same wyniki
10 lut 11:22
Jerzy:
Mogłeś, bo: e1−3x2 ≠ 0
10 lut 11:24