wektory transponowane, krótka porada nt zapisu wektorów
electro: Cześć.
Mam zadanie na policzenie kąta między wektorami v i w oraz narysować te wektory.
| | | | | |
Przy współrzędnych wektora jest "T" w indeksie górnym np v= | T i w= | T. |
| | | |
To oznacza, że mam policzyć to na takich wektorach i je narysować tak jak są, czy mam je na
| | | | | |
początku obrócić, tzn, że będzie v= | i w= | ? |
| | | |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Jack:
Wektor v po transponowaniu to v=[8,5]
Tak samo wektor w : w = [5,2]
Kat miedzy wektorami z iloczynu skalarnego :
v o w = 8*5 + 5*2 = 50
|v| =
√82 + 52 =
√64 + 25 =
√89
|w| =
√52 + 22 =
√29