równanie
Lola: Rozwiąż równanie:
| | 1 | | 1 | |
7 ( x + |
| )−2 ( x2 + |
| )= 9 |
| | x | | x2 | |
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia co zrobić z ułamkami.
z góry dziękuję
17 sty 20:53
Lachu: ja to bym wymnozyl i pomnozyl przez x i wyjdzie wynik −2x3+7x2−9x+5=0 i teraz rozwiazujesz jak
rownanie wielomianowe
17 sty 20:59
Lola: a znalazłeś pierwiastek tego równania?
17 sty 21:08
Lachu: oj soory nie widzialem tego kwadratu... moment
17 sty 21:10
Bogdan:
Założenie: x ≠ 0
| | 1 | |
Podstawienie: x + |
| = t |
| | x | |
Podnosimy obustronnie do kwadratu:
| | 1 | | 1 | |
x2 + 2 + |
| = t2 ⇒ x2 + |
| = t2 − 2 |
| | x2 | | x2 | |
7t − 2(t
2 − 2) = 9 ⇒ 2t
2 − 7t + 5 = 0, Δ = ...
17 sty 21:12
Lola: ok dziekuję

a mam takie pytanie, jesli oblicze Δ oblicze t
1 i t
2 to potem dalej podstawiam je do
x+
1x=t? i co potem?
17 sty 21:17
Lachu: soory rownanie wielomianowe ma postac −2x4+7x3−9x2+7x−2=0 i dzielisz to przez (x−2)
17 sty 21:22
Lola: ok spróbuje w ten sposób, dziękuję
17 sty 21:23
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
x + |
| = 1 lub x + |
| = |
| |
| | x | | x | | 2 | |
17 sty 21:34
Lola: | | 1 | |
w odpowiedziach pisało x1=2 x2= |
| ze sposobu kolegi 'Lachu" dokładnie tak mi wyszło, |
| | 2 | |
czyli że lepiej czasem nie podstawiać sobie zmiennych 't'?
17 sty 21:41