Wartości interpolacyjne macierzy
krzysiek k: Mam następujące zadanie i kompletnie go nie rozumiem, może ktoś powiedzieć co tu zrobić?
1. Dla macierzy interpolacyjnej Vandermonde X z metody wielomianowej rozłożonej metodą
Doolittle obliczono macierz wyjściową A która przyjmuje następującą postać.
A = [LU] =
1 2 4
1 −6 12
1 0.5 −9
Jakie były bazowe wartości x0 , x1 , x2 interpolacyjne wykorzystane w macierzy X?
Oblicz dla nich wielomian interpolacyjny metodą Newtona jeśli wartości
y1 = 3, y2 = 2, y3 = −1
10 lut 03:26
XL: pociesz sie, matematycy często sami nie wiedzą co tak naprawdę liczą
10 lut 09:29
krzysiek k: to wie ktoś może co tu trzeba zrobić? bo niby mamy rozłożoną macierz a jednak nie rozłożoną bo
w postaci A ..
10 lut 18:54