Wykaż, że dla dowolnych ujemnych liczb
ktoś: Wykaż, że dla dowolnych ujemnych liczb rzeczywistych x i y takich, że x2+y2=1, prawdziwa
jest nierówność x+y≥−√2
10 lut 00:18
Jack:

geometrycznie :
prosta y = −
√2 − x jest styczna z okregiem x
2+y
2 = 1
10 lut 00:42
Jack:
algebraicznie
przeksztalcajac nierownosc rownowaznie :
x+y ≥ −√2 (x,y sa ujemne, wiec ich suma jest ujemna, zatem obie strony nierownosci sa ujemne,
dlatego pomnozymy je razy minus jeden)
−(x+y) ≤ √2 (teraz obie strony sa dodatnie, wiec podnosze do kwadratu)
(x+y)2 ≤ 2
(x+y)2 ≤ 2(x2+y2)
x2 + 2xy + y2 ≤ 2x2 + 2y2
x2 + y2 − 2xy ≥ 0
(x−y)2 ≥ 0
Ostatnia nierownosc jest prawdziwa dla wszystkich liczb rzeczywistych , zatem wyjsciowa
nierownosc jest prawdziwa.
10 lut 00:48
10 lut 01:38
Adam: (x+y)2≤2(x2+y2)
|x+y|≤√2
10 lut 12:05