fsefse
Aranger: mam policzyć pole między krzywymi
y=sinx oraz y=1/2
od 0 do 2pi
ok to jest proste, ale pytanie mam następujące
czy do funkcji y=1/2
| | 1 | | 1 | |
musze policzyc ∫ |
| dx = |
| x |w przedziałach a i b tak? |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 23:27
Mila:
| | 1 | | 1 | |
P=π/6∫5π/6(sinx− |
| )dx+5pi/6∫2π( |
| −sinx)dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
[−cosx− |
| x]x1x2+[ |
| x+cosx]x22π |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 23:41
Jack:
Milu
a co myslisz o tym fragmencie?
9 lut 23:48
Aranger: ok dzięki, ale mam jedno pytanie
funkcję y=1/2
zapisuję jako całke
9 lut 23:57
Aranger: czy po prostu odejmuje 1/2?
9 lut 23:57
Aranger: dobra, już wiem, dzięki Mila, Jacek
9 lut 23:57
Jack: Ja to w ogole sie zaznaczylem...
Liczysz calke z odjecia funkcji.
Wzor jest
P =
a
∫ [(f(x) − g(x)] dx
b
10 lut 10:52