Znaleźć punkt wspólny prostej i płaszczyzny.
MatGes: Znaleźć punkt wspólny prostej i płaszczyzny oraz kąt między prostą a płaszczyzną.
π= x−y+4z+3=0
Bardzo proszę o pomoc
9 lut 22:58
Jerzy:
Zapisz prostą w postaci parametrycznej,.podstaw współrzędne
do równania plaszczyzny i oblicz t.
Na kąt jest gotowy wzór.
9 lut 23:05
MatGes: Mógłbym poprosić o zapis parametryczny ?
9 lut 23:15
MatGes:
x= −2+3t
y=1+2t
z=−2+t
?
9 lut 23:26
Mila:
Dobrze.
9 lut 23:27
MatGes:
−2+3t−1−2t+4(−2+t)+3=0
−2+3t−1−2t−8+4t+3=0
−8+5t=0
Wzór to α=arcsin|cosβ| − nie mam pojęcia co dalej.
9 lut 23:35