Nierówności
Malinkaa^^: proszę o sprawdzenie i pomoc w rozwiązaniu 1 nierówności
a) 0,(9) − 0,4x >1
−0,4x > 1−0,(9)
−0,4x > 0,(1) | :0,4
x < 0,25
nie wiem czy dobrze obliczyłam ;>
b) √2x − 34 < 0,75
17 sty 20:48
Bogdan:
0,(9) = 1
17 sty 21:39
Malinkaa^^: hmm czyli wyjdzie x < 0 ?
17 sty 21:48
Bogdan:
tak
17 sty 21:52
Malinkaa^^: a w tym drugim przykładzie?
17 sty 22:04
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, sprawdzę
17 sty 22:10
ak1: √2x−34<0,75 |2
2x−916<0,5625 |*16
32x−9<9
32<18 |:32
x<916
17 sty 22:15
Malinkaa^^:
√2x − 34 < 0,75 | *4
√8x − 3 < 3
√8x < 3+3
√8x < 9
x < 9/ √8
17 sty 22:25
Malinkaa^^: hmm
17 sty 22:28
Malinkaa^^: dzięki za pomoc
17 sty 22:31
Bogdan:
| | 3 | | 3 | |
√2 x − |
| < 0,75, |
| = 0,75 |
| | 4 | | 4 | |
można ewentualnie usunąć niewymierność z mianownika,
a przy okazji: 3 + 3 = 6, a nie 9
17 sty 22:34