W okręgu o promieniu 1 poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy AB i CD.
Rocku:

W okręgu o promieniu 1 poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy AB i CD.
Wykazać, że |AC|2 + |BD|2 = 4.
Nie dałem rady rozwiązać więc zajrzałem do rozwiązań a tu takie coś:
Niech ∡ABC=α ,
wtedy ∡BCD=90−α
Stosujemy twierdzenie sinusów
AC = 2sinα
BD = 2sin(90−α ) = 2cosα ,
zatem
AC
2+BC
2=(2*sinα)
2+(2*cosα)
2=4(sin
2α+cos
2α)=4
wszystko rozumiem poza chyba najważniejszym, skąd wzięło się:
AC = 2sinα
BD = 2sin(90−α ) = 2cosα
Może ktoś wie, albo ma inny pomysł na to zadanie?
Mila:

Wyjaśniam sposób z książki.
ΔABC jest wpisany w okrąg o promieniu R=1
Z tw. sinusów:
|AC|=2*sinα
ΔCDB wpisany w ten sam okrąg
|BD|=2*sin(90−α)
|BD|=2cosα
|AC|
2+|BD|
2=(2sinα)
2+2(cosα)
2=4sin
2α+4cos
2α=4*(sin
2α+cos
2α)=4*1=4