pochodna f. zlozonej
qeeq: potrzebuje wyznaczyć pochodną
1/4 (cos2x)
4 = 1/4 *4cos
3 *(−2sin2x)
9 lut 21:35
qeeq: i to zapisać tak −2cos3sin2x
czy cos3(−2sin2x)?
9 lut 21:38
Pytający: Byłoby ok, gdybyś... napisał argument cosinusa.

Odpowiedź to −2sin(2x)cos
3(2x)
9 lut 21:40
eee:
f'(x)= cos3(2x)*(−2sin(2x))= −sin(4x)*cos2(2x)
9 lut 21:40
Pytający: Pomiędzy jest mnożenie, czynniki to:
−2
sin(2x)
cos3(2x)
więc możesz podać w innej kolejności np. cos3(2x)(−2)(sin(2x))
9 lut 21:41
9 lut 21:43
karty do gry: Dlaczego pomieszało ?
9 lut 21:45
eee:
A może Tobie się pomieszało

2sin(2x)*cos(2x)= sin(4x)
Odp: −2sin(2x)*cos
3(2x)= −sin(4x)*cos
2(2x)
9 lut 21:46
Pytający: Mnie się pomieszało, oczywiście.
9 lut 21:51
qeeq: to sarkazm pytający? xd
a nie mogę poprostu zapisać −2sin(2x)*cos
3(2x)

muszę to dalej przekształcać?
9 lut 21:52
Pytający: Gdzieżbym śmiał użyć sarkazmu...
Teoretycznie mógłbyś nawet napisać −2sin(2x)cos(2x)(1−sin2(2x))... toć to tylko inna forma,
wynik jest jeden jakkolwiek go nie zapiszesz.
9 lut 21:56
9 lut 22:08
Pytający: Przecież na zdjęciu masz taką samą odpowiedź, jak tu napisałeś... (jak już wspomniałem,
mnożenie jest przemienne

)
9 lut 22:29