parametr
Ewa: Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania
(2a+1)x
2−ax+a−2=0
jest większy od 1, a drugi mniejszy od 1?
Proszę o pomoc.
Z góry dziekuję
17 sty 20:46
Ewa: czy założenia powinny być takie:
Δ>0
17 sty 21:44
Eta:
1) Δ>0 => −7a2 +12a +8 >0
Δ1 = 340 √Δ1 =2√85
a1=−7314 v a2 = 9714
a€( −∞, −7314) U ( 9714,∞)
dla 2a+1 >0 => a > −12 ramiona paraboli są skierowane do góry
to jeden pierw >1 i drugi <1 dla f(1) <0
zatem f(1) = 2a+1 −a +a −2 = 2a−1 => 2a −1<0 => a <12
to; a <12 i a>−12 => a€ (−12, 12) −−− spełnia też warunek na Δ−tę
dla 2a+1 <0 => a<−12 −−− ramiona paraboli zwrócone do dołu
to warunek na pierwiastki będzie spełniony
dla f(1) >0=> 2a −1 >0 => a > 12
zatem odpada , a>12 i a <−12 −−−brak cz. wsp.
odp: warunki zad. będą spełnione dla a€ (−12, 12)
18 sty 02:41
Rev: Δ1= 368
3 mar 11:39