wyznacz a
QWERTY: | | ⎧ | a2x+a,jeśli x∊(−∞,3) | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 5ax−15,jesli x∊<3,+∞) | |
Jak to zrobić?
Coś takie i co dalej

lim
x→3
−f(x)=lim
x→3
− a
2+a=3a
2+a
lim
x→3
+f(x)=lim
x→3
+ 5ax−15=15a−15
9 lut 20:57
karty do gry: "Wyznacz a" − przykład bardzo dokładnego polecenia.
9 lut 21:04
QWERTY: wyznacz parametr a tak, aby funkcja f(x) była ciągła w zbiorze R
9 lut 21:06
karty do gry: limx → 3+ = f(3) = 15a − 15
f będzie ciągła gdy
limx → 3+ = f(3) = limx → 3−
czyli gdy
3a2 + a = 15a − 15
9 lut 21:07
QWERTY: 3a
2+a=15a−15
3a
2−14a+15=0
Δ=192−180
√Δ=4
9 lut 21:12
QWERTY: Czyli to znaczy że ? a1 i a2 będą w zbiorze.Tak?
9 lut 21:17
karty do gry: To znaczy że funkcja jes ciagła dla a = 3 lub a = 5/3
9 lut 21:18
QWERTY: Dzięki
9 lut 21:19