Rozwiązać równanie.
Michał R.: x5−3x4+6x2−4x=0
9 lut 20:30
R:
x(x−1)(x−2)(x2−2)=0
9 lut 20:34
olekturbo: x(x3−3x3+6x−4) = 0
x(x−1)(−2 x3 + 6 x − 4) = 0
teraz łatwiej?
9 lut 20:35
karty do gry: x [ x4 − 4 − 3x(x2 − 2)] = 0
x [ (x2 − 2)(x2 + 2) − 3x(x2 − 2) ] = 0
x(x2 − 2)(x2 − 3x + 2) = 0
x(x − √2)(x + √2)(x − 1)(x − 2) = 0
x = 0 v x = √2 v x = −√2 v x = 1 v x = 2
9 lut 20:36
Michał R.: Czy jest możliwość wytłumaczenia jak doprowadzić do takiej postaci?
9 lut 20:37
Michał R.: Ok, ok rozumiem, dziękuję.
9 lut 20:37