| n | n | 9n+2 | ||||
limn→∞ ( | )n+2( | )n−3( | )n+2 = | |||
| 3n−1 | 3n−1 | n+1 |
| n | n | 9n+2 | ||||
limn→∞ ( | )n+2( | )n−3( | )n+2 = | |||
| n+1 | 3n−1 | 3n−1 |
| n | n | 9n+2 | 9n+2 | |||||
limn→∞ ( | )n+2( | )n−3( | )n−3( | )5 = | ||||
| n+1 | 3n−1 | 3n−1 | 3n−1 |
| n | n(9n+2) | 9n+2 | ||||
limn→∞ ( | )n+2( | )n−3( | )5 = | |||
| n+1 | (3n−1)2 | 3n−1 |
| 243 | ||
= e−1*e8/9*35 = | ||
| 9√e |
| m | x | mx | m | x | ||||||
( | )a( | )a=( | )a=( | )a( | )a= | |||||
| n | y | ny | y | n |
Z drugiej strony, jak na to wpaść ? Na egzaminie miałem bardzo mało czasu i nie wiem jak
miałbym wpaść na takie rozwiązanie
Mam nadzieję, że poprawka lepiej pójdzie...
Osobiście najpierw wklepałem to w wolframa, więc na starcie wiedziałem, jaki jest wynik. A i
tak zajęło mi kilka minut nim odpowiednio to rozłożyłem.
Generalnie trzeba tu szukać e do jakiejś potęgi, ale na starcie z obu nawiasów nie wychodziła
skończona ta potęga (i nie było to 0*0 lub ∞*∞)...
Toteż jak masz dwie różne potęgi, spróbuj rozłożyć większą z nich (tu: 2n−1 = n+2 +n−3 czy
n+2=n−3+5) i uzyskać to e do skończonej potęgi...
A na egzaminie zostaw sobie to na koniec, najpierw zrób zadania niewymagające tyle "inwencji".
No nic, jeszcze raz dzięki za pomoc