eqewq
Aranger: Jak sprawdzić czy funkcja f(x) =|x| jest różniczkowalna, powie mi ktoś?
9 lut 20:05
Adamm: | | f(x+h)−f(x) | |
sprawdź dla jakich punktów granica limh→0 |
| istnieje |
| | h | |
9 lut 20:07
Aranger: no dobra
| | f(x+Δx) − f(x) | | |x+Δx| − |x| | |
lim delta x−>0 |
| = lim Δx−>0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
9 lut 20:09
Aranger: dobrze robię?
9 lut 20:09
Adamm: dobrze
9 lut 20:09
9 lut 20:09
Adamm: źle
rozbij na przypadek kiedy x>0 oraz kiedy x<0
sprawdź co się dzieje dla x=0
9 lut 20:10
Aranger: mówisz o tym?
|x+Δx| = x+Δx , gdy x+Δx≥0?
−x−Δx , gdy x+Δx<0?
9 lut 20:11
Aranger: czy wyciągnąc Δx przed nawias i później granice lewo i prawostr?
9 lut 20:12
Adamm: dla x>0 mamy |x|=x oraz dla Δx wystarczająco bliskiego zeru mamy |x+Δx|=x+Δx
podobnie dla x<0
9 lut 20:12
Aranger: dla x<0 |x| = −x , czyli |x+Δx| = −x−Δx?
9 lut 20:13
Adamm: dla Δx dostatecznie bliskich zeru
9 lut 20:14
Aranger: −x+Δx?
nie bardzo rozumiem jak to ma mi powiedzieć czy f. jest różniczkowalna, nie ma innego sposobu?
jakegoś schematu, bo tak to nie wiem czy napiszę na kartkówce to poprawnie
9 lut 20:16
Aranger: w ogóle nie wiem co się teraz jakby dzieje, wiem, że wartość bezwzględna, ale czemu nie może
być np. równe zero?
9 lut 20:17
Adamm: według mnie to jest bardzo dobry schemat
−x−Δx
9 lut 20:17
Adamm: powiedziałem, sprawdź co się dzieje dla x=0
9 lut 20:17
Aranger: ale ja tego schematu nie rozumiem, to znaczy nie widzę tego schematu
wykonuje jakieś czynności, ale nie wiem jaki jest tok postępowania w takich zadaniach,
jak mam to sprawdzić? wstawić wszędzie pod x zero?
9 lut 20:19
Adamm: tak
9 lut 20:20
Aranger: | | f(0+Δx)−f(0) | | Δx | |
lim x−>0 |
| = lim Δx−>0 |
| = 1? |
| | Δx | | Δx | |
9 lut 20:22
9 lut 20:24
Aranger: no to jak napisać odpowiedź?
9 lut 20:43
azeta: z własności |x|={x dla x≥0 i −x<0}
9 lut 21:02