Moduły równania i nierówności
DASSAAS: Jak się rozwiązuje tego typu zadania? Proszę o objaśnienie krok po kroku

a) |1−
√3|+4|2+
√3|
b)3|x−2|−4|x+5|
oraz
√x2+4x+4+2>6
9 lut 19:35
Janek191:
a)
1 − √3 < 0 ⇒ I 1 − √3 I = − ( 1 − √3) = √3 − 1
2 + √3 > 0 ⇒ I 2 + √3 I = 2 + √3
itd.
9 lut 19:42
===:
W a) i b) nie widzę równania ani nierówności ... jak już wstawisz znaki to:
a)
sprawdź jaką wartość (dodatnia czy ujemna) ma wyrażenie pod modułem i zapisz je bez
modułu i redukuj
b) w przedziałach
c)
|x+2|+2>6
|x+2|>4 itd
9 lut 19:42