równanie trygonometryczne tg ctg
Desperat: Jak rozwiązać takie równanie trygonometryczne:
tg
π5 = ctg2
x+1
Wyszło mi coś takiego:
x=log
2 (
310π) −1
Dobrze ? Jeśli tak, to jak to dalej wyliczyć bo utknąłem
9 lut 19:31
Janek191:
Tam jest tg ?
9 lut 19:45
Desperat: tak, tg = ctg
9 lut 19:59
Desperat: Nikt nie umie ?
9 lut 21:58
Adamm: najpierw zauważmy że
tg(x)=ctg(π/2−x)
stąd π/6+kπ=2x+1
dla k≥0 mamy
x+1=log2(π/6+kπ)
x=log2(π/6+kπ)−1
9 lut 22:05
Desperat: π/6 ? Ja robiłem tak:
tgπ5 = tg(210π = tg(510π − 310π) = ctg310π
ctg310π = ctg2x+1
więc:
3/10 π = 2x+1
Co złego jest w moim rozumowaniu ?
9 lut 22:23
Adamm: przepraszam, 2π/10, myślałem że tam jest π/3 zamiast π/5
poza tym że nie znalazłeś wszystkich rozwiązań jest wszystko ok
9 lut 22:37
Desperat: Czyli wystarczy po prostu dopisać +kπ w logarytmie i już są wszystkie rozwiązania ? A w sin /
cos byłoby +2kπ ?
9 lut 22:41
Adamm: nie wystarczy napisać +kπ
trzeba wskazać do jakiego zbioru należy k (dla k∊ℤ, jeśli k<0 to równanie jest sprzeczne)
9 lut 22:51
Desperat: Dzięki !
9 lut 23:00