Dżak :): wlasciwie same wektory kierunkowe starcza...
pierwsza prosta :
[3,−4,−2] x [2,1,−2] = [10,2,11] = a (nazwijmy go sobie a)
druga :
[4,1,−6] x [0,1,−3] = [3, 12, 4] = b (nazwijmy go sobie b, oczywiscie a,b to wektory)
no i teraz z iloczynu skalarnego
a o b = |a| * |b| * cos α (tu wszedzie a i b to wektory)
zatem
a o b = [10,2,11] o [3,12,4] = 10*3 + 2*12 + 11*4 = 30 + 24 + 44 = 98
|a| =
√102 + 22 + 112 =
√100 + 4 + 121 = 15
|b| =
√32 + 122 + 42 =
√9 + 144 + 16 = 13
| | 98 | | 98 | |
cos α = |
| = |
| |
| | 15 * 13 | | 195 | |
no i chyba nie chodzi o sam kat, a jesli tak to mamy go wyrazonego cosinusem