Trapez równoramienny
Samus: Witam mam takie zadanko: trapez równoramienny abcd przekątna ac dzieli na trójkat rownoramienny
i prostokatny. Wiedzac, ze kat acb ma miare 90 stopni i boki ad i cd są równe oblicz miare
katow w trapezie. Z gory dzieki za pomoc
17 sty 20:36
Bogdan:
Wykonaj rysunek, rozwiązanie samo się pojawi na rysunku
17 sty 21:40
Rookie: Po sporządzeniu rysunku i zmierzeniu miar kątów wszystko jest zgodnie z kluczem odpowiedzi, ale
to zadanie trzeba było tym sposobem zrobić? Nie ma za tym jakiejś teorii, obliczeń? Ja dalej
po sporządzeniu rysunku nie widzę tam żadnych kątów odpowiadających, naprzemianległych itp.
17 sty 22:21
Bogdan:

β = 90
o + α
2α + β = 180
o ⇒ 2α + 90
o + α = 180
o ⇒ α = ... ⇒ 2α = .... i β = ...
17 sty 22:48
Rookie: Dziękuję bardzo za pomoc, z całego zmęczenia umknęło mi że jak mamy trójkąt prostokątny to
jeden kąt jest równy α a drugi 2α. I tak nad takim banalnym przykładem pół wieczora siedziałem

Dziękuję jeszcze raz, jak będzie pan w okolicy Wrocławia− stawiam browca
17 sty 22:55
Bogdan:
Jeżeli mamy trójkąt prostokątny, to jeden kąt jest równy α, a drugi (90o − α), a nie 2α.
W tym zadaniu kąty BAC i ACD są kątami naprzemianległymi, więc mają równe miary α.
Skoro długości AD i CD są sobie równe, to kąty ACD i DAC też są sobie równe i wynoszą α.
Stąd miara kąta BAD jest równa 2α. Trapez ABCD jest równoramienny, więc miara kąta ABC
też jest 2α.
17 sty 23:06
ania: ⇔⊂∫←∞⊂γβαhjhjhjhjhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
15 mar 17:20
koleś:

βttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
poppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppoooooo
ooooooooooooooooppppppppppppppppsssssssssssssss
15 mar 17:22