Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia wielomianu przez trójmian
Monia96: Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia wielomianu x
98+17x
95+x
2−3x+1 przez
trójmian x
2+1
Proszę o podpowiedź jak wykonać to zadanie. Jest to zadanie z egzaminu na algebrę, także
podejrzewam, że rozwiązanie może być związane z liczbami zespolonymi. Jednakże nie wiem jak
się za nie zabrać, a to ostatnie zadanie którego nie przerobiłam
9 lut 19:04
Adamm: pierwszy sposób:
W(x)=x98+17x95+x2−3x+1
W(x)=P(x)*(x2+1)+ax+b
podstawiasz pierwiastki wielomianu x2+1
drugi sposób:
korzystasz z dwumianu newtona
na przykład
x98=(x2+1−1)49=W(x)(x2+1)+(−1)49=M(x)(x2+1)−1
podobnie x95=x*(x2+1−1)47=N(x)(x2+1)+x*(−1)47=N(x)(x2+1)−x
etc.
9 lut 19:12
Mila:
II sposób
x2+1=0
x2−i2=0⇔x=i lub x=−i
R(x)=ax+b
W(i)=−1−20i
W(−i)=−1+20i ⇔
R(i)=a*i+b=−1−20i
R(−i)=−a*i+b=−1+20i ⇔
2b=−2
b=−1
a*i−1=−1−20i
a*i=−20*i ⇔a=−20 stąd
R(x)=−20x−1
===========
9 lut 19:20
Monia96: Dziękuję bardzo!
9 lut 19:49