spadek
Maja: Wuj zapisał trzem swoim siostrzeńcom i ich żonie 100000zl.Żony w sumie otrzymały 39600zł.
Janina otrzała o 1000zł więcej od Katarzyny, Maria zaś o 1000zł więcej od Janiny. Andrzej
otrzymał tyle samo co żona, Wojtek półtora raza tyle co żona, a Paweł dwa razy tyle co żona.
Ustal o jakich parach małźenskich jest mowa w zadaniu i jakie kwoty otrzymała kaźda z nich.
9 lut 18:25
Bogdan:

Andrzej − Janina, Wojtek − Katarzyna, Paweł − Maria
9 lut 19:10
Pytający:
"Wuj zapisał trzem swoim siostrzeńcom i ich żonie" − żona mająca trzech mężów?

K − x
J − x+1000
M − x+2000
3x+3000=39600
x=12200
Pozostałe pieniądze:
100000−39600=60400
6 możliwości małżeństw:
KA,JW,MP: 1x+1.5(x+1000)+2(x+2000)=4.5x+5500
KA,JP,MW: 1x+2(x+1000)+1.5(x+2000)=4.5x+5000
KW,JA,JP: 1.5x+1(x+1000)+2(x+2000)=4.5x+5000
KW,JP,MA: 1.5x+2(x+1000)+1(x+2000)=4.5x+4000
KP,JA,MW: 2x+1(x+1000)+1.5(x+2000)=4.5x+4000
KP,JW,MA: 2x+1.5(x+1000)+1(x+2000)=4.5x+3500
60400−4.5x=60400−54900=5500
Czyli mowa o parach:
KA x(1+1)=2x=24400
JW (x+1000)(1+1.5)=13200*2.5=33000
MP (x+2000)(1+2)=14200*3=42600
9 lut 19:19