matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
basia:
oblicz granicę a
n
=(4
n
−3∙8
n
+2)/(2
n
+2) poproszę z całkowitym zapisem a nie tylko wynik
9 lut 18:20
Pytający:
Podziel wszystko przez 8
n
.
1
2
(
)
n
−3+
2
8
n
0−3+0
lim
n→
∞
= [
] = −
∞
1
2
(
)
n
+
4
8
n
0+0
9 lut 18:41