planimetria
samanta: Przekątne równoległoboku mają długość 4√19 i 4√7 a miara kąta ostrego równoległoboku
wynosi 60o. Oblicz długości boków równoległoboku i pole równoległoboku.
9 lut 18:03
samanta: pole obliczyłam z długości przekątnych, ale nie wiem jak wyznaczyć dł boków
9 lut 18:05
Janek191:

x = 2
√7
y = 2
√19
Tw. kosinusów
9 lut 18:09
samanta: próbowałam zastosować tw. cosinusów i wyszły mi dwa równania a2 + b2 +ab=304 i a2 + b2 −
ab= 112. Czy to dalej mozna jakos zastosowac?
9 lut 18:14
Janek191:
Trzeba rozwiązać ten układ równań.
Najpierw odjąć stronami .
9 lut 18:17
samanta: no i wyszło mi a2 + b2 = 208 i dalej nie mam z czego podstawiać
9 lut 18:21
Janek191:
Wyjdzie
| | 96 | |
2 a b = 192 ⇒ a b = 96 ⇔ b = |
| |
| | a | |
i podstawiamy za b .
9 lut 18:25
samanta: aaa już widzę

dziękuję bardzo za pomoc !
9 lut 18:26