Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Doncia: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny równa się 15. Jeżeli do tych liczb dodać
odpowiednio 1, 4, 19,to otrzymane sumy utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
17 sty 20:25
tom: wyrazy ciągu arytmetycznego to;:a
1=5−r a
2=5 , a
3=5+r
| | b1 | | b2 | |
geometrycznego zaś : b1=5−r+1 , b2=5+4 , b3=5+r=19 wtedy |
| = |
| |
| | b2 | | b3 | |
| 6−r | | 9 | |
| = |
| , r2+18r−63=0 √Δ=√324+252=24 , r=−21 ∨ 3 |
| 9 | | 24+r | |
liczbami tymi są 26, 5 i −16 lub 2, 5 i 8
17 sty 20:47