Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu
politolog: Reszta z dzielenia P(x)=x70−2x47+3x24−4x5+5 przez Q(x)=x4−1
Prosiłbym o wytłumaczenie bądź wskazówki
9 lut 17:42
Adamm: dwumian Newtona
x68=(x4−1+1)17=L(x)*(x4−1)+1
x44=(x4−1+1)11=I(x)*(x4−1)+1
x24=(x4−1+1)6=U(x)*(x4−1)+1
x70−2x47+3x24−4x5+5=
=x2*L(x)*(x4−1)+x2−2*x3*I(x)*(x4−1)−2x3+3*U(x)*(x4−1)+3−4*x*(x4−1)−4x+5=
=M(x)*(x4−1)−2x3+x2−4x+8
reszta wynosi −2x3+x2−4x+8
9 lut 17:53
Mila:
II sposób (dłuższy)
x4−1=(x−1)*(x+1)*(x−i)*(x+i)
R(x)=Ax3+Bx2+Cx+D
P(1)=3
P(−1)=15
P(i)=i(70)−2*i(47)+3*i(24)−4*i5+5=7−2i
P(−i)=7+2i
R(1)=A+B+C+D=3
R(−1)=−A+B−C+D=15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +⇔2B+2D=18⇔B+D=9
R(i)=−A*i−B+C*i+D=7−2i⇔
(−B+D)+i*(−A+C)=7− 2*i⇔−B+D=7 i −A+C=−2
B+D=9 i −B+D=7⇔D=8 i B=1
R(1)−R(−1):
2A+2C=−12 ⇔A+C=−6
R(−i)=A*i−B−C*i+D=7+2i⇔(D−B)+(A−C)*i=7+2i
A+C=−6 i A−C=2
A=−2 i C=−4
R(x)=−2x3+x2−4x2+8
==============
9 lut 21:32
Kacper:
10 lut 16:18