Działania na zbiorach
Michal: Wyznacz elementy zbiorów oraz A∪B, A∩B, A\B, A’, B’ oraz A × B
dla zbiorów:
a) A=(0,2) U {3}, B={3}
b) A=(0,2> U {3} B=(1,3)
c) A=[1,2] U {3} B=[3,6]
9 lut 17:30
Pytający:
a)
A∪B=A
A∩B=B
A\B=(0,2)
A’=(−∞,0>∪<2,3)∪(3,∞)
B’=ℛ\{3}
A × B= {(x,y)∊ℛ2: x∊(0,2)∪{3} ∧ y∊{3}}
b)
A∪B=(0,3>
A∩B=(1,2>
A\B=(0,1>∪{3}
A’=(−∞,0>∪(2,3)∪(3,∞)
B’=(−∞,1>∪<3,∞)
A × B= {(x,y)∊ℛ2: x∊(0,2>∪{3} ∧ y∊(1,3)}
c)
A∪B=<1,2>∪<3,6>
A∩B={3}
A\B=<1,2>
A’=(−∞,1)∪(2,3)∪(3,∞)
B’=(−∞,3)∪(6,∞)
A × B= {(x,y)∊ℛ2: x∊<1,2>∪{3} ∧ y∊<3,6>}
9 lut 17:51