funkcja liniowa
olets: Dane jest równanie postaci a2 *x −1= x + a, w którym niewiadomą jest x.
Zbadaj liczbę rozwiązań tego równania,w zależności od parametru a.
Czy dobrze robię to zadanie?
ax+b=0
#1 gdy a≠0 ma 1 rozwiązanie
#2 gdy a=0 i b=0 ma nieskonczenie wiele rozw.
#3 gdy a=0 i b≠0 nie ma rozw.
(a2−1)x−1−a=0
wiec dla a2−1≠0
a=0 rownanie ma 1 rozwiazanie
dla a=0
a≠−1 rownanie nie ma rozwiazan
i rownanie to nie moze miec nieskonczonej liczby rozwiazan bo wtedy byloby a=0 i jednoczesnie
a=−1?
9 lut 17:21
relaa:
(a2 − 1)x − 1 − a = 0
(a − 1)(a + 1)x − (a + 1) = 0
(a + 1)[(a − 1)x − 1] = 0
Teraz lepiej widać?
9 lut 17:24
olets: czyli zawsze ma rozwązanie a=−1 i osobno rozpatrzyć rownanie (a−1)x−1=0?
9 lut 17:27
relaa:
Co dostaniesz dla a = −1? Podstaw i zobacz.
9 lut 17:29