geometria
geometria: W trapezie równoramiennym przekątne o długości 12 cm przecinają się w punkcie S pod kątem 30°.
Punkty K, L, M, N są środkami boków trapezu. Oblicz pole czworokąta KLMN.
9 lut 16:59
Janek191:

α = 30
o
I MN I = 6 cm
I NK I = 6 cm
Pole czworokąta KLMN
P = 8*8*sin 30
o = 32
9 lut 17:44
geometria:
Dlaczego kat KNM=α?
Dlaczego |MN|=6?
Czym jest 8 we wzorze na pole?
9 lut 17:58
planimetria : Czyli czworokat KLMN jest rombem?
| | 1 | |
Nie powinno byc P=6*6*sin 30o=36* |
| =18 ? |
| | 2 | |
9 lut 18:18
Janek191:
Z tw. Talesa mamy I KL I = 0,5 *12 = 6
Pomyłkowo wpisałem 8. Powinno być 6.
9 lut 18:20
Janek191:
Tam są kąty wierzchołkowe i kąty w równoległoboku.
9 lut 18:22