1 | ||
f(x)= | ||
x2+x+1 |
1 | 1 | ||||||||||||||||||
∫ | dx=∫ | dx= | |||||||||||||||||
x2+x+1 |
|
1 | √3 | |||
x+ | = | t | ||
2 | 2 |
2x+1 | ||
t= | ||
√3 |
√3 | ||
dx= | dt | |
2 |
| ||||||||||||||
∫ | = | |||||||||||||
|
2√3 | dt | |||
= | ∫ | |||
3 | t2+1 |
2√3 | 2x+1 | |||
= | arctg( | ) | ||
3 | √3 |
1 | 1 | 1 | ||||
−∞∫∞ | dx=limβ→−∞β∫0 | dx+limγ→∞0∫γ | dx= | |||
x2+x+1 | x2+x+1 | x2+x+1 |
1 | 2√3 | 1 | 2√3 | 2β+1 | ||||||
β∫0 | dx= | arctg( | )− | arctg( | )= | |||||
x2+x+1 | 3 | √3 | 3 | √3 |
√3π | 2√3 | 2β+1 | ||||
= | − | arctg( | ) | |||
9 | 3 | √3 |
1 | √3π | √3π | ||||
limβ→−∞β∫0 | dx= | + | ||||
x2+x+1 | 9 | 3 |
1 | 2√3 | 2γ+1 | 2√3 | π | ||||||
0∫γ | dx= | arctg( | )− | * | ||||||
x2+x+1 | 3 | √3 | 3 | 6 |
1 | √3π | √3π | ||||
limγ→∞0∫γ | dx= | − | ||||
x2+x+1 | 3 | 9 |
1 | 1 | 1 | ||||
−∞∫∞ | dx=limβ→−∞β∫0 | dx+limγ→∞0∫γ | dx= | |||
x2+x+1 | x2+x+1 | x2+x+1 |
√3π | √3π | √3π | √3π | 2√3 | ||||||
= | + | + | − | = | π | |||||
9 | 3 | 3 | 9 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |