Algebra jak to rozwiązać.
Maciuś: Mam zadanko z logarytmów, na końcu doszedłem do wyniku:
1/2a : b
−−−−−−−−−
2b
Jak to rozwiązac? Mam podane, że logxxx = a i logxxx =b
9 lut 16:13
Janek191:
Napisz porządnie te logarytmy

!
9 lut 16:27
Maciuś: Wiedząc, że log
2 36=a i log
7 3=b, oblicz log
9 2.
Proszę o rozwiązanie

Doszedłem do momentu, co jest wyżej.
9 lut 16:37
Janek191:
log
2 36 = log
2 ( 9*4) = log
2 9 + log
2 4 = log
2 9 + 2 = a ⇒ log
2 9 = a − 2
| | 1 | | 1 | |
log9 2 = |
| = |
| |
| | log2 9 | | a − 2 | |
9 lut 16:45
Maciuś: Pomyliłem się w treści.

log
7 36=a
9 lut 17:43
Janek191:
log
7 36 = a log
7 3 = b
log
7 6
2 = 2 log
7 6 = a ⇒ log
7 6 = 0,5 a
więc
| | log7 2 | | | | log7 6 − log7 3 | |
log9 2 = |
| = |
| = |
| = |
| | log7 9 | | log7 36 | | 2 log7 6 | |
| | 0,5 a − b | |
= |
| = ... |
| | 2 *0,5 a | |
9 lut 17:58
Janek191:
Pomyłka
9 lut 17:59
Janek191:
| | log7 2 | | log7 6 − log7 3 | | 0,5 a − b | |
log9 2 = |
| = |
| = |
| |
| | log7 9 | | 2 log7 3 | | 2 b | |
9 lut 18:03
Maciuś: Kurdeee, wyszło mi praktycznie tak samo, tylko Ty masz dzielenie a mi mnożenie wyszło

1/2a : b
−−−−−−
2b
Jeśli zostawię to w takiej postaci jak Ty zapisałeś, dostanę max punkty na teście czy muszę to
jeszcze jakoś rozbić?
9 lut 18:09
Janek191:
Z moich wpisów z 17.58 i z 18,03 musisz zrobić jeden zapis rozwiązania.
9 lut 18:15