wykaż że
gabi: wykaż, ze jeśli a,b,c należy do R −{0} i a/b=b/c , to a2+b2/b2+c2=b2/c2
9 lut 16:03
gabi: nie wiem , jak sie za to zabrac
9 lut 16:04
Hekkti: b=
√ac
| a2+b2 | | a(a+c) | | a | |
| = |
| = |
| |
| ac+c2 | | c(a+c) | | c | |
9 lut 16:17
Hekkti: powinno być dobrze
9 lut 16:18
Hekkti: tam pominąłem przez przypadek podstawianie ale powinno być czytelnie
| a2+b2 | | a2+ac | | a | |
| = |
| =.....= |
| |
| b2+c2 | | ac+c2 | | c | |
9 lut 16:21
gabi: wielkie dzieki za pomoc

!
9 lut 16:24
gabi: mam jeszcze jedno pytanie , jak podstawiasz za b ac, to gdzie zniknął pierwiastek ?
9 lut 16:25
gabi: nie ważne wiem juz o co chodzi..
9 lut 16:31