Funkcje odwrotne
Odwrotna: Mam kilka przykładów do wyznaczenia funkcji odwrotnej, jeżeli ktoś by wytłumaczył jak je
rozwiązać, byłbym wdziędzny (jak nie to chociaż 1 przykład

)
Wyznaczyć funkcję odwrotną:
1. f(x) = log
5(5x)
9 lut 15:42
Jerzy:
1)
y = log
5(5x)
5x = 5
y
9 lut 15:44
Jerzy:
2)
y = arcsin(x+2/x)
x+2 = xsiny
x − xsiny = −2
x(1 − siny) = −2
| | −2 | | 2 | |
x = |
| = |
| |
| | 1 − siny | | siny − 1 | |
9 lut 15:48
Jerzy:
3) analogicznie
4) Zapis niejasny.
9 lut 15:52
Janek191:
z.4
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| , czy raczej f(x) = |
| ? |
| | log3 x | | log(3 x) | |
9 lut 15:57
Odwrotna: Dziękuję bardzo, w tym 4 to log(3 x)
9 lut 15:59
Odwrotna: Czyli przykład 3) to będzie coś takiego:
2 cosy = 2x − 3
2x = 2 cosy + 3 /: 2
x <−−> y
Mam pytanie jak dziedzina będzie w tych przykładach wyglądac?
W każdym (poza 2), gdzie x =/= 0) będzie Df: x∈R?
9 lut 16:27
Odwrotna: Jeszcze mam takie pytanie:
| | 2 | |
Jeżeli rozwiązałem zadanie i funkcja odwrotna wyszła: f−1(x) = |
| |
| | sinx − 1 | |
to co tutaj będzie dziedziną?
Df
−1: x∈R \ {sinx =/= 1}?
9 lut 16:46
Janek191:
| | π | |
sin x ≠ 1 ⇔ x ≠ |
| +2π*k |
| | 2 | |
9 lut 16:47