matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Inu:
∫x
3
e
x
2
+3
dx
9 lut 15:22
Jerzy:
Podstawienie: x
2
+ 3 = t
9 lut 15:23
Jerzy:
1
1
=
∫(t − 3)*e
t
dt =
[∫t*e
t
dt − 3∫e
t
dt]
2
2
pierwsza przez części
9 lut 15:25
Inu:
dzięki, choć już sobie poradziłem
tylko się teraz zastanawiam czyim sposobem byłoby szybciej, bo ja sobie wyciągnąłem e
3
przed całkę, potem przez podstawienie t=x
2
i potem te
t
przez części
9 lut 15:37
Jerzy:
Też można i rzeczywiście mniej liczenia
9 lut 15:39
Inu:
ok dzięki
9 lut 15:46