matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Julia:
|x+2|
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
.Wyznacz granice lim x−>−2 f(x)
x
3
+4x
2
+4x
9 lut 15:13
Pytający:
x
3
+4x
2
+4x=x(x+2)
2
−(x+2)
−1
lim
x→−2
−
f(x) = lim
x→−2
−
= lim
x→−2
−
=
x(x+2)
2
x(x+2)
−1
[
] = −
∞
−2*0
−
x+2
1
1
lim
x→−2
+
f(x) = lim
x→−2
+
= lim
x→−2
+
= [
]
x(x+2)
2
x(x+2)
−2*0
+
= −
∞
9 lut 16:50