Jaka jest dziedzina y=U{(lnx)^2}{x}
alksss: | | (lnx)2 | |
Jaka jest dziedzina y= |
| ? |
| | x | |
9 lut 14:33
Jerzy:
D = R+
9 lut 14:34
alksss: A jak mam wyliczyć monotoniczność i ekstremum lokalne funkcji i po przyrównaniu pochodnej do
zera wychodzą mi 2 miejsca zerowe x1=2, x2=0 to x2 nie należy do założenia? Jak wyglądałby
wykres wtedy?
9 lut 14:47
Jerzy:
Pokaż jaką masz pochodną .
9 lut 14:49
Jerzy:
Po miejscach zerowych widzę,że masz źle policzoną pochodną.
9 lut 14:51
alksss: | | 2lnx−ln2x | |
y takie jak na samej górze, a pochodna mi wyszła |
| |
| | x2 | |
9 lut 14:52
Jerzy:
f'(x) = 0 ⇔ lnx = 0 lub lnx = 2
9 lut 14:54
Jerzy:
Czyli miejsca zerowe pochodnej, to: x = 1 lub x = e2 ( obydwa należą do dziedziny )
9 lut 15:07
alksss: Okej, dzięki bardzo. Jakimś magicznym sposobem zacząłem wcześniej liczyć deltę z tego
9 lut 15:16
alksss: No i wtedy wyszły mi wartości lnx, a nie x :~)
9 lut 15:17
Jerzy:
Teraz to widzę.
9 lut 15:18