Rozwiąż równanie.
Sandra: Dla upewnienia proszę o podpowiedź, jeśli dobrze policzyłam to wychodzi tu równanie sprzeczne?
5x−1= (15)6−x
Wyszło mi:
5x−1= (5−1)6−x
5x−1= 5−6+x
x−1= −6+x
x−x= −6+1
0=−5
9 lut 13:42
Jerzy:
Tak.
9 lut 13:43
Sandra: Mogłabym prosić o sprawdzenie jeszcze tego równania?
22x+1 + 3*2x − 14 = 0 /:2
2x−1+3x−7=0
5x−8=0
5x=8 /:5
x= 85
x= 135
9 lut 13:59
Jerzy:
To jest źle.
Podstawiasz: 2x = t i warunek: t > 0
9 lut 14:01
Sandra: Tzn, bo nie bardzo rozumiem
9 lut 14:04
Jerzy:
Po podstawieniu masz równanie: 2t2 + 3t − 14 = 0 .... i rozwiązujesz.
9 lut 14:05