ekstrema funkcji
pomocy: Wyznacz ekstrema funkcji:
| | x2+4 | |
c) |
| =f(x) x≠2 D=R−{2} |
| | (x−2)2 | |
| | 2x(x2−4x+4)−(x2+4)(2x−4) | | 16 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)4 | | (x−2)4 | |
cos robie źle?
odpowiedz dla x=−2 f
min=0,5
9 lut 12:48
Jerzy:
Jeśli masz dobrze policzoną pochodną, to skąd dla: x = −2 ?
9 lut 12:51
Jerzy:
Przelicz tą pochodną jeszcze raz ( rachunkowo, bo wzór jest dobry)
9 lut 12:55
Jerzy:
fmin = f(−4)
fmax = f(4)
9 lut 12:59
pomocy: f'(x)=0
−4x
2=−16
x
2=4
x=2 v x=−2
zgadza się
9 lut 13:03
Jerzy:
Teraz tak.
9 lut 13:05