oblicz granice funkcji
mcq8: Potrafi ktos obliczyc tą granice funkcji?
lim x→0 xsinx/ ex −x − 1
9 lut 12:12
Kuba1618: Dwa razy z hospitala trzeba.
lim f(x)/g(x) = lim f'(x)g'(x)
f(x) = xsinx
g(x) = ex−x−1
9 lut 12:18
Jerzy:
Tak.
9 lut 12:18
Kuba1618: Tam ma być lim f'(x)/g'(x) oczywiście.
9 lut 12:19
Jerzy:
A po co dwa razy ?
9 lut 12:19
mcq8: tzn jak? bo nie mam pomysłu żadnego..
9 lut 12:26
Jerzy:
Jednak dwa razy. Policz dwukrotnie pochodną licznika i pochodną mianownika.
9 lut 12:29
Jerzy:
Dobra ... wystarczy raz:
| | sinx + xcosx | | 0 + 0*0 | | 0 | |
= limx→0 |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | ex − 2 | | 1 − 2 | | −1 | |
9 lut 12:33