Wyrażenia algebraiczne, wielomiany, dowodzenie
Hekkti: Witam, uczę się samodzielnie rozszerzenia i mam świadomość, że te zadania mogą być
banalne dla osób z większym doświadczeniem więc proszę o pomoc w rozwiązaniu tych kilku zadań z
którymi się ostatnio zderzyłem, i krótko mówiąc utknąłem...

z góry dziękuję i proszę o
wyrozumiałość. Oto zadania:
1. Zapisz wzór wielomian W(x)=(x−b)c
2 + (b−c)x
2 + (c−x)b
2 , gdzie b,c ∊ R, w postaci
iloczynowej.
2.Wykaż, że jeżeli x
1, x
2,..., x
n to liczby rzeczywiste dodatnie takie,
że x
1 * x
2 *... * x
n = 1, to (1+x
1)(1+x
2) + ... + (1+x
n) ≥ 2
n.
3. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n liczba
L=n
12 − 4n
10 + 6n
8 − 4n
6 + n
4 jest podzielna przez 1296
4. Wykaż, że jeżeli x
−1 + y
−1 + z
−1 = 1
−1 i ax
3 = by
3 = cz
3 , to
3√a +
3√b +
3√c =
3√ax2 + by2 + cz2
9 lut 12:04
relaa:
1.
(x − b)c2 + (b − c)x2 + (c − x)b2 = c2x − bc2 + bx2 − cx2 + b2c − b2x =
(c2 − b2)x − cb(c − b) − (c − b)x2 = (c − b)(c + b)x − cb(c − b) − (c − b)x2 =
(c − b)[(c + b)x − cb − x2] = (c − b)(cx + bx − cb − x2) = (c − b)[c(x − b) − (x − b)x] =
(c − b)(x − b)(c − x) = (b − c)(x − b)(x − c)
9 lut 12:32
g:
1) W(x) = (b−c)(x−b)(x−c)
3) L = [n(n−1)(n+1)]4 n(n−1)(n+1) podzielne przez 6 64 = 1296
9 lut 12:43
relaa:
2.
Wykorzystując nierówność między średnimi.
...
Mnożąc stronami otrzymujemy
| 1 + x1 | | 1 + x2 | | 1 + xn | |
| • |
| • ... • |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| (1 + x1)(1 + x2) • ... • (1 + xn) | |
| ≥ √1 • x1 • √1 • x2 • ... • √1 • xn = |
| 2n | |
√1 • x1 • 1 • x2 • ... • 1 • xn = 1
(1 + x
1)(1 + x
2) • ... • (1 + x
n) ≥ 2
n.
9 lut 12:45
===:
3)
W(x)=(n3−n)4
W(x)=n4(n2−1)4
W(x)=n4(n−1)4(n+1)4
dalej już jasne jako że 1296=64
9 lut 12:47
Hekkti: Dzięki wszystkim za pomoc. Mam jeszcze pytanie odnośnie 3 zadania czy to jest widoczne jak
"ściągnąć" to wyrażenie w nawiasy i potęgi do momentu np. W(x)=(n
3−n)
4, czy tylko przez
rozpisywanie bo przyznam szczerze że ja tu nie dałem rady nic wskórać

i wciąż jest to dla
mnie mało jasne?
9 lut 13:03
relaa:
Widać po symetryczności współczynników, że można szukać wzoru skróconego mnożenia.
9 lut 13:07
Hekkti: Tak podejrzewałem że to już kwestia wprawy, jeszcze trooochę przede mną
9 lut 13:13
relaa:
Ewentualnie w ten sposób.
n12 − 4n10 + 6n8 − 4n6 + n4 = n4[n8 − 4n6 + 4n4 + 2n4 − 4n2 + 1] =
n4[(n4 − 2n2)2 + 2(n4 − 2n) + 1] = n4(n4 − 2n2 + 1)2 = n4(n2 − 1)4 =
(n − 1)4n4(n + 1)4 = [(n − 1)n(n + 1)]4
Tutaj wykorzystałem tylko wzory a2 − 2ab + b2 = (a − b)2 oraz a2 − b2 = (a − b)(a + b).
9 lut 13:16
Hekkti: Teraz już jest wszystko jasne, jeszcze raz dzięki za pomoc i sorki za problem..
9 lut 13:57
Adamm: 4)
założenia te same oraz b≠0
3√a+
3√b+
3√c=
3√ax2+by2+cz2 ⇔
3√b(y3/x3)+
3√b+
3√b(y3/z3)=
3√b(y3/x)+by2+c(y3/z) ⇔
y/x+1+y/z=
3√y2(y/x+1+y/z) ⇔
y=
3√y2*y ⇔
y=y
9 lut 14:15
Hekkti: Zastanawia mnie tylko skąd tu przyjęcie b=1 i znajomość wartości wyrażenia (y/x +1 + y/z)=y, z
góry przepraszam jeśli to coś oczywistego co wychodzi z przekształcenia i czego nie
dostrzegłem
9 lut 16:07
Adamm: nie zostało przyjęte b=1
y/x+1+y/z=y
9 lut 16:33
Hekkti: głupi ja.. x−o dziekuję za cierpliwość i zamykam temat.
9 lut 16:41