Obliczyć całkę
kolorowy: Oblicz całke:
sin2xcosxdx
9 lut 11:15
azeta: sin2x=2sinxcosx
∫2sinxcos
2xdx
podstawiając cosx=t
−sinxdx=dt
| | 2t3 | | 2 | |
=−∫2t2dt=− |
| +C=− |
| cos3x+C |
| | 3 | | 3 | |
9 lut 11:19
Jerzy:
= 2∫sinxcos2xdx ... i podstaw: cosx = t
9 lut 11:20
Mariusz:
Można też przez części
∫sin(2x)cos(x)dx=sin(2x)sin(x)+2∫cos(2x)(−sin(x))dx
∫sin(2x)cos(x)dx=sin(2x)sin(x)+2(cos(2x)cos(x)−∫cos(x)(−2sin(2x)))dx
∫sin(2x)cos(x)dx=sin(2x)sin(x)+2cos(2x)cos(x)+4∫cos(x)sin(2x)dx
−3∫sin(2x)cos(x)dx=sin(2x)sin(x)+2cos(2x)cos(x)
| | 1 | |
∫sin(2x)cos(x)dx=− |
| (sin(2x)sin(x)+2cos(2x)cos(x))+C |
| | 3 | |
9 lut 14:23