granice z Hospitala
dziabong: Cześć, mam kłopot z trzema granicami:
lim x−>2− ln(2−x)ln[sin(2−x)]
lim x−>π2 tgx1x−π/2
lim x−>1 (x2−1)lnx
Proszę o pomoc i wskazówki. Gdzieś popełniam błąd i wychodzą mi złe wyniki.
9 lut 10:40
Jerzy:
1) Reguła H
| | sin(2−x) | |
= limx→2− |
| = [1*1] = 1 |
| | (2−x)*cos(2−x) | |
9 lut 11:27
dziabong: można widzieć jak wyszło 1*1? Do tego samego momentu doszedłem, ale później przemnażałem
i wychodziło mi 0/2
9 lut 11:44
9 lut 12:02
Jerzy:
3) = limx→1elnx*ln(x2 − 1) ... do wykładnika zasosuj dwukrotnie regułę H
Wynik: e0 = 1
2) Zapis jest niejasny.
9 lut 13:19
dziabong: w drugim tgx jest podniesiony do potęgi 1/(x−π2)
9 lut 15:06