matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Szym:
y'=((2y/(x+1))+(x+1)
3
9 lut 04:29
Szym:
2*y
y'=
+(x+1)
3
x+1
9 lut 04:39
Mariusz:
To jest równanie liniowe niejednorodne
2y
y'=
x+1
y'
2
=
y
x+1
dy
2
=
dx
y
x+1
ln|y|=2ln|x+1|+C y=C(x+1)
2
y(x)=C(x)(x+1)
2
C'(x)(x+1)
2
+2(x+1)C(x)−2(x+1)C(x)=(x+1)
3
C'(x)(x+1)
2
=(x+1)
3
C'(x)=(x+1)
1
C(x)=
(x+1)
2
+C
1
2
1
y(x)=
(x+1)
4
+C
1
(x+1)
2
2
9 lut 05:10
Szym:
Dzięki. To jest uzmiennianie stałej, tak?
9 lut 05:38
azeta:
tak
9 lut 11:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick