granica funkcji
mcq8: oblicz granicę
lim n→∞ (3n − √9n2+5n)
Granica wyszła mi −5/4. Czy mógłby ktos to policzyć i sprawdzić? Ewentualnie poprawić?
9 lut 02:07
9 lut 02:10
mcq8: jak ten mianownik policzyłes/policzyłas?
9 lut 02:11
Aranger: | | 3n+√9n2+5n) | |
= (3n−√9n2+5n) * |
| = lim n−> 00 |
| | 3n+√9n2+5n) | |
9 lut 02:11
Aranger: ja takie granice zjadam na śniadanie
9 lut 02:12
karty do gry: | | −5n | | −5 | | −5 | |
= |
| = |
| → |
| |
| | 3n + √9n2 + 5n | | 3 + √9 + 5/n | | 3 + √9 + 0 | |
9 lut 02:12
mcq8: dobra już czaję, dzięki! no i pięknie Aranger!
9 lut 02:14
Aranger: czuję satysfakcję
9 lut 02:14
Aranger: że pomogłem
9 lut 02:14
mcq8: ogarniacie może twierdzenie kroneckera − capellego?
9 lut 02:14
Aranger: nie wiem co to jest, ani do czego to służy xd
9 lut 02:16
mcq8: równania liniowe, wyznaczanie rozwiazań równań xd
9 lut 02:17
Aranger: może jak będę za 2 lata studiował to się dowiem jak to działa

, ale to pewnie potrzebujesz na
najbliższy tydzień, to lepiej się spytaj kogoś innego
9 lut 02:18
mcq8: 2 liceum tak?
9 lut 02:21
Aranger: niestety

, wolalbym być w gimn, tam nic nie robilismy
9 lut 02:22
Aranger: to znaczy nic trudnego xd
9 lut 02:23
mcq8: lim x→ 0 xsinx/e
x −x − 1 a granice funkcji ogarniasz?
9 lut 02:24
Alky: Z Hospitala
9 lut 02:28
Aranger: próbowałem tak, ale nie wychodzi, więc z hospitala
| | xsinx | | xsinx | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = |
| | ex−x−1 | | | |
9 lut 02:33
Aranger: | | sinx−xcosx | | cosx−(cosx+xsinx) | | xsinx | | x2 | |
..= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | ex−1 | | ex−1 | | ex | | ex | |
9 lut 02:37
Aranger: z hospitala to samo, poddaje się
9 lut 02:37
Alky: Nie liczyłem ani nie sprawdzałęm, ale jeśli dobrze policzyłeś, to granica z De L'Hospitala
9 lut 02:42
Alky: Wcześniej było 0/0 czyli symbol nieoznaczona teraz uz masz 0/1 czyli juz zwyczajnie 0
9 lut 02:43
9 lut 02:43
Alky: Swoją drogą nie rozumiem trochę tego Twojego zapisu x*sinx=x2 etc
9 lut 02:45
Aranger: | | sinx*x | |
korzystam z własności |
| |
| | x | |
| | sinx | |
bo przy x−>0 |
| daje 1 |
| | x | |
9 lut 02:46
Aranger: z własności ... (tutaj druga linijka

)
9 lut 02:47
Alky: No nie do końca daje 1.
9 lut 02:50
Aranger: udowodnij
9 lut 02:51
Alky: | n | |
| =∞ a sin1 to jakaś liczba |
| 0+/− | |
9 lut 02:51
9 lut 02:53
9 lut 02:53
Alky: tam x−−>∞ a u nas do 0
9 lut 02:54
Aranger: Using the squeeze theorem to prove that the limit as x approaches 0 of (sin x)/x =1.
9 lut 02:54
Aranger: Wiem, ale dałem Ci kilka z kilka innymi przykładami
9 lut 02:54
Aranger: @Alky już mi wierzysz

?
9 lut 02:56
Alky: Na prosty matematyczny umysł z zakresu szkoły średniej liczba rzeczywista ≠ 0 podzielona przez
coś →0 daje nieskończoność. Nie będę wspierał się miateriałąmi ani nie chce mi się ich
czytać(srednio mam teraz czas bo sam się uczę. Dla zabawy jednak tu do 3 nie siedzę

). Oprę
się na własnej wiedzy. Najwyżej się pomylę
9 lut 02:58
Alky: Reasumując
9 lut 02:58
Alky: Nie xD
9 lut 02:58
Aranger: MIAŁEM JEDNAK DOBRZE
| | x2 | | 2x | |
dokończę moje rozumowanie ...= |
| = |
| = 2 |
| | ex | | ex−1+1 | |
hahahamhahnahnuanhianhaih
ja piernicze, byłem tak blisko , a jednocześnie tak daleko xd
9 lut 02:59
Aranger: @Alky, mam rację, możesz mi zaufać, lub nie, ja oglądnąłem filmik, i jak widzisz granica wyszła
2, jak na wolframie
9 lut 03:00
Aranger: w ogóle to Ci się trochę dziwię, bo u nas babka w 2 klasie o tym mówiła, a u Ciebie jak jest w
2iej?
9 lut 03:00
Alky: swoją drogą to 1 co mi wysłałeś mówi o błędach popełnianych przez uczniów. Własnie tam jest
opisane błędne rozumowanie. Przeczytaj
U mnie już nie jest w 2 xD
9 lut 03:02
Aranger: Które? Starałem się granicy nie liczyć z hospitala, ale jednak była taka konieczność, ale gdzie
| | sinx | |
jest błąd Twoim zdaniem oprócz tego, że wg Ciebie limx−>0 |
| ≠1? |
| | x | |
9 lut 03:03
Aranger: Alky, tak , tam są błedy wykonywane przez uczniów, ale nic nie jest napisane o tym fakcie , do
którego dostałeś link ode mnie, a zresztą, jutro idziesz do szkoły i spytasz się nauczycielki
9 lut 03:04
Alky: Em totalnie zszedłem z tematu i skapnąłem się ze w poście 2:51 mowie o sin1 a tam poowinno być
0 ( no prawie bo coś bliskie 0 ). W takim wypadku może być tak jak mówisz i może być to tak
przyjęte
9 lut 03:13
Alky: Kappa
9 lut 03:14
Alky: Choć cały zapis dalej jest jakiś dziwny i dla mnie niezrozumiały xD
9 lut 03:14
Aranger: ktoś za dnia pewnie się wypowie na ten temat
9 lut 03:20
Alky: Myślę, że nie ma o czym mówić już. Ja przez większość czasu mówiłem o jednym a Ty o drugim

Trochę mi się namieszało. A to co mówię do zapisu to zwyczajnie chodiz o to że jest dla mnie
dziwny. Nie mówię, że musi być źle.
9 lut 03:22
Alky: A tymczasem ja spadam. Policzę coś jeszcze na spokojnie i idę się położyć. Trzymaj się i
powodzenia jutro
9 lut 03:23
Aranger: do dzisiaj
9 lut 03:25