równanie zespolone
filip: pomnożyłem przez sprzężenie, doszedłem do czegoś takiego:
i nie bardzo wiem co dalej! proszę o pomoc
9 lut 00:39
9 lut 00:42
filip: | | π | | π | |
(x+yi)4=4(cos4* |
| +isin |
| )=4 |
| | 4 | | 4 | |
|z|=
√2
i dalej co? podstawić pod z
4 i wyznaczyć i?
9 lut 01:05
filip: nie no bez sensu ..
9 lut 01:11
karty do gry: Chyba nie rozumiesz tamtego wzoru.
| | 1 | | √3 | |
1. Wyznaczasz postać trygonometryczą liczby zespolonej : − |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | |
2. Z tej postaci otrzymujesz |z| oraz φ
3. Podstawiasz do wzoru :
| | 1 | | √3 | | φ + 2kπ | | φ + 2kπ | |
z = 4√− |
| − |
| i = |z|1/4 * ( cos( |
| + isin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
k = 0 , 1 , 2 , 3
/
Widzę, że tutejszy edytor (kompilator? ) ucina pierwiastek do pierwszego "większego" ułamka.
| | 1 | | √3 | |
Dla jednoznaczności, cała liczba : − |
| − |
| i znajduje się pod pierwiastkiem. |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 01:15
karty do gry: zk *
9 lut 01:15
filip: faktycznie... dzięki bardzo, wytłumaczę się późną porą
9 lut 01:45