trojkaty
planimetria: W trójkąt ABC wpisano okrąg. M i N są punktami styczności tego okręgu odpowiednio z bokami BC i
BA. Niech K będzie punktem przecięcia dwusiecznej kąta A z prostą MN. Wykaż, że kąt AKC jest
prosty.
9 lut 00:20
Eta:
![rysunek](rys/129168.png)
Patrz na rys.
Punkt K należy do dwusiecznej AO ⇒ odległość punktu K od ramion kąta BAC jest taka sama
trójkąty AKE i AKF są przystające i prostokątne
zatem na czworokącie AEKF można opisać okrąg i AK jest jego średnicą
to prosta CK jest styczna do tego okręgu w punkcie K
co daje tezę : AK⊥CK ⇒ |<AKC|= 90
o
c.n.w
9 lut 15:15
g: dlaczego prosta CK jest styczna do tego okręgu w punkcie K?
9 lut 16:07
planimetria :
No wlasnie dlaczego?
9 lut 17:59
Rafal: A może tak:
| 180−2β | |
NB=MB ⇒ ∡BNM= |
| =90−β ⇒ ∡ANM=180−(90−β)=90+β |
| 2 | |
∡AKN=180−α−(90+β)=90−α−β ⇒ ∡AKM=180−(90−α−β)=90+α+β
| ∡ACB | | 180−2α−2β | |
∡OKM+∡OCM=∡AKM+ |
| =90+α+β+ |
| =90+α+β+90−α−β=180 |
| 2 | | 2 | |
Oznacza to, że punkty O, K, M i C leżą na jednym okręgu. Podobnie jak
Eta wyżej można
dowieść, że punkty F, K, M i C także są współokręgowe. W każdej z tych czwórek są punkty K, M
i C, a ponieważ przez te punkty można poprowadzić tylko jeden okrąg, to tak naprawdę mówimy o
tym samym okręgu przechodzącym przez punkty F, O, K, M i C. Z twierdzenia o kątach wpisanych
opartych na średnicy wynika teza.
Jest OK?
9 lut 19:22
9 lut 19:56
Rafal: No to niestety trzeba usunąć ten post. W sumie, to i tak jest kilka literówek. A tak poza tym,
przeszłoby takie rozwiązanie?
9 lut 20:05
planimetria: Po co byly podane te punkty M i N jak z nich nie korzystamy?
19 lut 21:25
Adamm: planimetria, trochę honoru?
19 lut 21:34
XL:
Punkty M i N były potrzebne, aby narysować odcinek MN.
Panimetrio, chętnie pomagamy, jednak pewne zasady obowiązują.
Eta i Rafał pomogli, wypadałoby podziękować,
a Ty po 10 dniach łaskawie zaglądasz i co?
19 lut 23:11
Adamm: XL, nie widziałeś co podlinkowała Mila?
to zadanie z konkursu, nie pomagamy z zadaniami konkursowymi
19 lut 23:18