wartość bezwzględna
Ignacy: Cześć
Jaki znak logiczny stoi pomiędzy przypadkami gdy rozpisuję wartość bezwzględną?
Czy przez to, że zapisuję to wyrażenie spięte klamrą to jest równoznaczne koniunkcji? Bo z
drugiej strony, gdy rozwiązuję zadanie z definicji wartości bezwzględnej to sumujemy przypadki
8 lut 23:52
Jack: podaj jakis przyklad
8 lut 23:54
Pytający:
|x|<a ⇔ x<a ∧ x>−a
|x|>a ⇔ x>a ∨ x<−a
|x|=a ⇔ x=a ∨ x=−a
8 lut 23:56
5-latek: |x|= a to x=a lub x=−a
|x|≥a to x≥a lub x≤−a
|x|≤a to x≤a i x≥−a
8 lut 23:58
Ignacy: Podaję zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2+4Ix−aI−a2 ≥0 jest spełniona
dal wszystkich liczb rzeczywistych x. Rozpisałem tą wartość bezwzględną na dwa przypadki i
przeprowadziłem rozumowanie o niedodatniości wyróżnika w kazdym z przypadków. Obliczenia nie
są długie, ale dochodzę do wniosku, że a=2 lub a =−2. W odpowiedzi jest przedział <−2;2>
8 lut 23:59
Ignacy: no tak, dzięki, własności wartości bezwzględnej są dla mnie jasne. Chodzi mi jednak o to
zadanie, gdyby mógł ktoś z Was zerknąć, to byłbym bardzo wdzięczny
9 lut 00:02
Jack:
x2 + 4|x−a| − a2 ≥ 0
x2 − a2 + 4|x−a| ≥ 0
(x−a)(x+a) + 4|x−a| ≥ 0
Rozpatrujemy 2 przypadki tzn.
1) x−a ≥ 0
2) x−a < 0
zatem
1) x − a ≥ 0 czyli x ≥ a
(x−a)(x+a) + 4(x−a) ≥ 0
(x−a)(x+a+4) ≥ 0
Skoro rozpatrujemy w przedziale, gdzie x − a ≥ 0
to zeby calosc byla ≥ 0 (to znaczy te nawiasy (x−a)(x+a+4))
to (x+a+4) musi byc ≥ 0 (bo tylko plus razy plus daje plus (jesli juz mamy jeden z plusow))
zatem
x ≥ − a − 4
ale x ≥ a
stad zakladajac "minimum"
a ≥ − a − 4
2a ≥ − 4
a ≥ − 2
teraz 2) x−a < 0 czyli x < a
(x−a)(x+a) + 4(a−x) ≥ 0
(x−a)(x+a) − 4(x−a) ≥ 0
(x−a)(x+a−4) ≥ 0
skoro zalozenie jest ze x−a < 0 to zeby calosc bylo ≥ 0 to musimy miec, ze
x+a−4 ≤ 0 (bo minus razy minus da nam plus)
x ≤ 4 − a
ale x < a zatem
a ≤ 4 − a
2a ≤ 4
a ≤ 2
Zatem 1) i 2) da nam
a ∊ <−2,2>
9 lut 00:32
Ignacy: Dziękuję bardzo. Mam pytanie dlaczego nie możemy dojść do tego rozwiązania nie stosując tego
wzoru na różnice kwadratów, tylko po prostu rozpisując tę wartość z definicji jako
1) x−a≥0 wtedy x2+4x−4a−a2
2)x−a<0 wtedy x2−4x+4a−a2
9 lut 08:14
Ignacy: i dalej delta, warunek, że potrzbna jest jej niedodatniość i cześć wspólna z założeniem
9 lut 08:14
Jerzy:
Można zrobić tak, jak napisałeś.
9 lut 08:16
Ignacy: no tak, ale wtedy nie wchodzi przedział, tylko zbiór dwuelementowy
9 lut 08:23