[Trygonometria] Oblicz wartość wyrażenia
Asachi: Kąt α jest ostry i tgα=410 . Oblicz wartość wyrażenia:
tgα+sinαtgα*cosα
8 lut 22:27
Bogdan:
Co tu jest napisane?
8 lut 22:29
Bogdan:
Duża literka U zamiast u w zapisywaniu ułamków
8 lut 22:30
Asachi: tgα+sinα/tgα*cosα
8 lut 22:30
Bogdan:
| | sinα | |
A teraz ten zapis wygląda tak: tgα + |
| * cosα, chodzi zapewne jednak o: |
| | tgα | |
| | tgα + sinα | | 1 | | 1 | | 1 | |
w = |
| = |
| + |
| * tgα = |
| + 1 |
| | tgα * cosα | | cosα | | tgα | | cosα | |
| | 10 | |
c = √16 + 100 = 2√29, cosα = |
| |
| | 2√19 | |
w = ...
8 lut 22:48
Bogdan:
| | 10 | |
poprawiam chochlika: cosα = |
| |
| | 2√29 | |
8 lut 22:50