prawdopodobieństwo
Tomek K. : Na półce leżą płyty CD− 5 z muzyką rockową i 6 z muzyką klasyczną.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie losowo wybrane płyty to:
1) dwie płyty rockowe,
2) 1 rockowa i 1 klasyczna?
Na ile sposobów można ustawić 8 osób w kolejce tak, aby osoba A i B stały obok siebie?
8 lut 22:05
Tomek K. :
8 lut 22:31
Jerzy:
1)
|Ω = 11*10
|A|= 5*4
|B| = 6*5 + 5*6
2)
2*7*6!
8 lut 23:01
Tomek K. : dlaczego jest 11*10? skad to 10?
8 lut 23:07
Jerzy:
Wyciagamy jedna z 11 , potem jedna z 10.
8 lut 23:09
Tomek K. : a czy mogę to liczyc ze zbioru na kombinacje?
8 lut 23:31
Eta:
P(A)=...
P(B)= .....
8 lut 23:47