Proszę o pomoc
Łukasz: | | π | | 3 | |
oblicz sin( |
| +x), jeśli wiadomo, że cosx=0,6 i x∊( |
| π ; 2π) |
| | 3 | | 2 | |
17 sty 20:12
Bogdan:
Mając cosx = 0,6 i wiedząc, że x należy do IV ćwiartki oblicz sinx, potem skorzystaj z wzoru:
sin(α + β) = ...
17 sty 21:50
Łukasz: opbliczyłem sinus i mi wyszedł −0,8 ale nie wiem co dalej pomożesz Bogdanie
17 sty 22:11
Bogdan:
Podałem, co dalej.
sin(α + β) = sinα cosβ + sinβ cosα
Wstaw i wykonaj obliczenia
17 sty 22:13
Łukasz: a skąd mam wziąść x jak mi sinx=−0,8 to tą wartość w przybliżeniu podać
17 sty 22:15
Bogdan:
Ręce opadają.
| | π | | π | | π | | √3 | |
sin ( |
| + x) = sin |
| cosx + sinx cos |
| = |
| *0,6 + (−0,8)*0,5 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
= 0,3
√3 − 0,48
17 sty 23:22
Łukasz: dzięki wielkie
17 sty 23:37