geometria
Soph: Środkowe poprowadzone z wierzchołków kątów ostrych trójkąta prostokąta mają długośći m i n.
Oblicz długość trzeciej środkowej tego trójkąta.
8 lut 21:40
Bogdan:

|AE| = m, |BD| = n
a
2 + 4b
2 = m
2
4a
2 + b
2 = n
2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
| | m2 + n2 | |
5a2 + 5b2 = m2 + n2 ⇒ a2 + b2 = |
| |
| | 5 | |
|CF| = ...
8 lut 22:25
5-latek: Dobry wieczor
8 lut 23:11
8 lut 23:12
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Ja to odczytalem tak
| | n2+m2 | | n2+m2 | |
a2+b2=c2= |
| to c= √ |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
Dlugosc srodkowej to polowa przeciwprostokatnej wiec |
| c . |
| | 2 | |
8 lut 23:17
Eta:
Na rys. Bogdan oznaczył długość przeciwprostokątne j jako 2c
8 lut 23:48
5-latek: Tak . Masz racje . Teraz zauwazylem
8 lut 23:55
Jack: ja tam na rysunku zadnego "c" nie widze
8 lut 23:56
5-latek: Czesc
jack 
Kiedys byla taka reklama [P[I nie zobaczysz dopoki nie kupisz anteny satelitarnej firmy
Arcon]]
9 lut 00:00
Bogdan:

Nie oznaczyłem |AB| = 2c, bo nie było takiej potrzeby
|CF|
2 = a
2 + b
2
9 lut 00:06
Bogdan:
i pozdrawiam "starych" stażem na tym forum forumowiczów
9 lut 00:08
Bogdan:
Zamieniłem miejscami "a" z "b", nie ma to jednak wpływu na wynik
9 lut 00:12